Wanneer hulp zoeken?
Hulp nodig?
Vaak verloopt de ontwikkeling en opvoeding van kinderen en jongeren vanzelfsprekend. Natuurlijk altijd wel met enige ups en downs, maar dat hoort bij het gewone leven. Soms ontstaan er gedurende de ontwikkeling van kinderen of jongeren door heel uiteenlopende factoren ernstiger emotionele- en/of gedragsproblemen. Bijvoorbeeld als gevolg van aangeboren kindkenmerken, zoals ADHD of PDD-nos. Soms door schokkende gebeurtenissen. Soms door omstandigheden in het gezin. Of om onduidelijke redenen. De ontwikkeling van een kind of jongeren kan hierdoor vastlopen en/of er kunnen opvoedingsproblemen ontstaan. Op zo’n moment is het raadzaam om professionele hulp in te schakelen.
Te behandelen klachtgedrag
Kinderen en jongeren kunnen, net als volwassenen, allerlei klachten krijgen waarvoor psychologische / psychotherapeutische behandeling nodig kan zijn. Wat komt er zoal bij kinderen en jongeren voor:
- depressieve stemming of heftige stemmingswisselingen
- angsten
- dwangklachten
- slaapproblemen
- traumatische stress-stoornis (herbelevingen, slecht concentreren, gespannen zijn, schrikachtig, e.d.)
- gedragsproblemen (opstandig gedrag, boze buien, e.d.)
- aandacht- en concentratieproblematiek
- contactuele problematiek / sociale onhandigheid
Welke hulp?
Soms zijn enkele gesprekken met een praktijkondersteuner (POH-GGZ) bij de huisarts voldoende. Soms is een korte behandeling bij een (GZ)psycholoog/orthopedagoog genoeg om weer verder te kunnen. In de geestelijke gezondheidszorg wordt dit ‘basis GGZ’ genoemd. Soms is het probleem complexer, hardnekkiger, of terugkerend. Dan is meer gespecialiseerde hulp nodig waarbij uitgebreidere probleemanalyse, diagnostiek, en behandeling kan plaatsvinden. Dit wordt specialistische GGZ genoemd. Deze specialistische GGZ mag in een vrijgevestigde psychologen praktijk alleen uitgevoerd worden door- of onder regie van een BIG geregistreerde klinisch psycholoog of psychotherapeut. Voor beide vormen van behandeling, basis- en specialistische GGZ, kunt u bij mij terecht.
Voor beide vormen van GGZ is een indicatie/verwijzing van de huisarts of gemeente noodzakelijk om de behandeling te kunnen declareren bij gemeente (< 18 jaar) of zorgverzekering (18 jaar of ouder).